Wat is advanced sleep phase syndrome?
Advanced Sleep Phase Syndrome (ASPS) is een slaapstoornis waarbij de biologische klok van het lichaam voorloopt op de natuurlijke 24-uurs klok. Dit betekent dat mensen met ASPS al vroeg op de dag moe worden. Ze gaan daarom vroeg naar bed. ASPS komt vaak voor bij oudere mensen. Het leidt tot een verstoord slaappatroon. Hierdoor is het moeilijk om ‘s ochtends lang door te slapen.
Kenmerken van advanced sleep phase syndrome
Bij ASPS loopt het circadiaanse ritme te snel. Dit zorgt ervoor dat het lichaam te vroeg begint met de productie van melatonine. Dit is het slaaphormoon. Daardoor daalt het energieniveau al aan het einde van de middag. Mensen met ASPS gaan meestal vroeg naar bed. Ze worden vaak al rond 4 uur ’s ochtends wakker. Opnieuw in slaap vallen lukt dan niet meer.
Deze vroege slaap-waakcyclus kan leiden tot vermoeidheid overdag. Ook is er vaak verminderde energie, vooral in de late middag en vroege avond. Sommige mensen zien dit als een normaal verouderingsproces. Toch kan het de levenskwaliteit sterk beïnvloeden.
Behandeling van advanced sleep phase syndrome
Lichttherapie is een effectieve behandeling voor ASPS. Deze therapie wordt meestal aan het einde van de dag of in de vroege avond toegepast. Het helpt het slaapritme reguleren. Dit gebeurt door de productie van melatonine uit te stellen. Blootstelling aan fel licht op het juiste moment kan het lichaam leren later in slaap te vallen. Dit kan de symptomen van ASPS verlichten.
Hoewel ASPS vaak voorkomt bij oudere volwassenen, is het belangrijk te weten dat het behandelbaar is. Tijdige interventie kan de slaapkwaliteit en het dagelijks functioneren verbeteren.
Lees ook: