Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust

door | aug 17, 2024 | Nachtrust, Slapen

Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust

Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust. Een goede nachtrust is essentieel voor onze mentale en fysieke gezondheid. Maar wat is erger: een korte nachtrust of een nachtrust die meerdere keren wordt onderbroken? Volgens een studie van de Johns Hopkins University, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep in september 2015, is een onderbroken nachtrust veel slechter dan een korte nachtrust.

Slaapproblemen en Onderzoek

De onderzoekers voerden het onderzoek uit in een slaapkliniek met 62 deelnemers. Ze verdeelden de deelnemers in twee groepen. De ene groep werd ‘s nachts meerdere keren gewekt. De andere groep ging later naar bed en kreeg een kortere, maar ononderbroken slaap. Beide groepen ervoeren een aanzienlijk slaaptekort.

Na twee nachten onderzochten de onderzoekers de mentale toestand van de deelnemers. Ze merkten een opvallend verschil op. De groep die meerdere keren werd gewekt, ervoer een grotere afname van positieve emoties. Hun positieve emoties daalden met 31%, terwijl de andere groep een afname van slechts 12% zag.

Het Belang van Diepe Slaap

Een onderbroken nachtrust voorkomt dat het lichaam alle slaapfasen doorloopt. Vooral de diepe slaap, cruciaal voor mentaal herstel, blijft vaak uit. Zonder deze diepe slaap kan het lichaam zich niet volledig herstellen, wat leidt tot verminderde positieve emoties.

Effecten op Emoties

De onderzoekers onderzochten ook de negatieve emoties van de deelnemers. Alleen bij de groep die ‘s nachts werd onderbroken, merkten ze een groot verschil. Meermalen wakker worden tijdens de nacht leidde niet alleen tot een slecht humeur, maar ook tot een grotere demping van positieve emoties zoals vrolijkheid.

Conclusie

Een onderbroken nachtrust beïnvloedt de slaapkwaliteit meer dan een korte nachtrust. Het verstoren van de diepe slaap heeft grote gevolgen voor het herstel van lichaam en geest.

Voor meer tips over hoe je je nachtrust kunt verbeteren, lees deze artikelen: Tips voor nieuwe ouders om slaapgebrek te voorkomen en Hoe technologie je slaap kan beïnvloeden.

Onderbroken nachtrust veel slechter dan korte nachtrust

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.