Slaapjaloezie: waarom vrouwen hun partner wakker maken

door | aug 12, 2024 | Nachtrust, Slapen

Slaap is een essentieel onderdeel van ons welzijn, maar helaas leidt het vaak tot frustraties binnen relaties. Uit een Brits onderzoek onder 4.000 vrouwen blijkt dat veel vrouwen hun man wakker maken uit “slaapjaloezie.” Het onderzoek onthulde dat een op de vier vrouwen hun partner wekt omdat ze jaloers zijn op hoe gemakkelijk hij in slaap valt.

De tactieken van slaapjaloezie

Het onderzoek toont aan dat vrouwen verschillende tactieken gebruiken om hun partner wakker te maken. De meest voorkomende strategie is om te draaien en woelen tot de ander wakker wordt. Soms worden er ‘per ongeluk’ trappen en duwtjes uitgedeeld. Daarnaast blijven vrouwen soms praten tot ze een reactie krijgen of maken ze expres luide geluiden. Sommige vrouwen doen het licht of de tv aan. Opvallend is dat een op de tien vrouwen zelfs hun partner knijpt om hem wakker te krijgen!

Frustratie door slaapjaloezie

Het onderzoek wijst uit dat een kwart van de vrouwen bijna een uur nodig heeft om in slaap te vallen, terwijl de meeste mannen binnen tien minuten in dromenland zijn. Deze ongelijkheid in slaappatronen leidt bij meer dan de helft van de vrouwen tot frustratie en zelfs ruzies. Een woordvoerder van een Engelse beddenfabrikant, die het onderzoek heeft uitgevoerd, verklaart: “Niet kunnen slapen kan al een ramp zijn, maar de frustratie neemt toe wanneer u naast iemand ligt die wel de broodnodige nachtrust krijgt. Het vervelende is dat deze slaapjaloezie uiteindelijk nog meer slaap kost.”

Slaapjaloezie en ouderschap

Slaap is een gevoelig onderwerp, vooral voor ouders van jonge kinderen. Moeders van pasgeborenen krijgen vaak niet meer dan vier uur slaap per nacht. Eerdere studies hebben aangetoond dat ouders tegen de tijd dat hun kind twee jaar is, ongeveer een half jaar aan slaap hebben gemist. Dit resulteert in een flinke slaapschuld met ernstige gevolgen, zoals extreme vermoeidheid, stemmingswisselingen, en zelfs depressie. Een op de twintig relaties eindigt zelfs door deze slaapgebrek-gerelateerde problemen.

De impact van slaapjaloezie op relaties

Het is duidelijk dat slaapgebrek en slaapongelijkheid een grote impact kunnen hebben op relaties. De constante irritaties en frustraties kunnen leiden tot conflicten en spanning. Het is essentieel dat partners begrip en geduld opbrengen voor elkaars slaapproblemen. Effectieve communicatie kan helpen om deze problemen aan te pakken en mogelijke oplossingen te vinden, zoals het aanpassen van slaapgewoonten, een matras te kopen waarop u beiden makkelijk in slaap valt of het gebruik van oordopjes en oogmaskers.

Slaapjaloezie is een reëel probleem dat voortkomt uit de frustratie van ongelijkheid in slaappatronen. Door begrip en communicatie kan de impact van slaapgebrek op relaties verminderd worden. Het is belangrijk dat partners samenwerken om een gezonde en evenwichtige slaapomgeving met een fijn bed en matras te creëren, zodat beiden kunnen genieten van een goede nachtrust. Dit kan niet alleen de slaapkwaliteit verbeteren, maar ook de algehele relatie versterken.

Slaapjaloezie: vrouw ligt wakker naast slapende man

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.