Veel mensen ervaren moeite met slapen. Dit is niet verrassend: stress, schermgebruik en een druk leven zorgen er regelmatig voor dat het lastig is om de dag los te laten. Toch blijkt uit talloze wetenschappelijke studies dat sneller in slaap vallen mogelijk is. Met behulp van eenvoudige aanpassingen in gedrag en omgeving kan uw nachtrust aanzienlijk verbeteren. Hieronder vindt u tien strategieƫn die in onderzoek als effectief zijn aangemerkt.
Lees hier waar uw slaapproblemen vandaan kunnen komen.
Vermijd blauw licht in de avonduren
Schermen van smartphones, laptops en televisies stralen blauw licht uit. Dit licht activeert het brein en verstoort de productie van melatonine, het hormoon dat verantwoordelijk is voor slaperigheid. Door minimaal een uur voor het slapengaan schermgebruik te vermijden, krijgt het lichaam de kans om tot rust te komen.
Gebruik van CBD-olie
Verschillende internationale onderzoeken wijzen uit dat CBD-olie een kalmerend effect heeft. Het vermindert stress en angstgevoelens en ondersteunt het natuurlijke slaap-waakritme. CBD is niet verslavend en wordt als veilig beschouwd voor gebruik bij slaapproblemen.
Beweeg regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een positieve invloed op het slaapvermogen. Sporten zorgt onder andere voor een beter metabolisme, een stabielere lichaamstemperatuur en een verbeterd immuunsysteem. Zelfs sporten in de avond kan bijdragen aan sneller slapen, al verschilt dit per persoon, en kies dan juist voor wat lichtere oefeningen.
Doe aan ontspanningsoefeningen
Activiteiten zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen het lichaam helpen ontspannen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat zowel jongeren als ouderen baat hebben bij dergelijke technieken. Mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen eveneens effectief zijn.
Gebruik een verzwaringsdeken
Een verzwaringsdeken oefent diepe druk uit op het lichaam. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Studies suggereren dat deze dekens niet alleen helpen bij slaapproblemen, maar ook bij aandoeningen zoals ADHD, autisme en angststoornissen.
Drink warme, cafeĆÆnevrije dranken
Warme dranken zoals kruidenthee of melk met honing kunnen zorgen voor een behaaglijk gevoel. Hoewel de werkzame stoffen in kruidenthee niet altijd krachtig genoeg zijn, speelt het psychologische effect een belangrijke rol in het ontspannen van lichaam en geest.
Gebruik eenvoudige slaaphulpmiddelen
Slaapmaskers, oordoppen of een wake-up light kunnen de slaapomgeving verbeteren. Deze hulpmiddelen bevorderen de rust in de slaapkamer door licht en geluid te reduceren of juist natuurlijk licht na te bootsen bij het ontwaken.
Neem een warme douche
Een warme douche of bad voor het slapengaan helpt het lichaam ontspannen. Idealiter doet u dit ƩƩn tot twee uur voor bedtijd, met een watertemperatuur tussen de 40 en 42 graden.
Kies voor monotone bezigheden
Monotone activiteiten ā zoals schaapjes tellen, rustige muziek luisteren of uw ademhaling volgen ā kunnen helpen om het hoofd leeg te maken. Ook het lezen van een eenvoudig boek is een optie.
Slaap op het juiste matras en kussen
Een passend kussen en goed matras, zoals ons tweepersoonsmatras van 200 x 210, zorgen ervoor dat het lichaam volledig tot rust komt. De juiste ondersteuning voorkomt lichamelijke spanning, wat gaan slapen gemakkelijker maakt.