Wat is Delayed Sleep Phase Syndrome?

door | aug 9, 2024 | Slapen

Delayed Sleep Phase Syndrome (DSPS) is een aandoening waarbij de biologische klok van een persoon niet synchroon loopt met de natuurlijke 24-uurscyclus. Dit betekent dat het interne circadiaanse ritme van de persoon vertraagd is, waardoor hun slaap- en waakuren enkele uren achterlopen op de rest van de wereld. Door deze vertraging produceert het lichaam melatonine, het slaaphormoon, veel te laat op de avond. Wanneer het ochtend wordt en het tijd is om uit bed te gaan, denkt het lichaam nog steeds dat het midden in de nacht is en blijft het melatonine aanmaken. Dit resulteert vaak in aanhoudende vermoeidheid en moeite om op te staan.

Symptomen Delayed Sleep Phase Syndrome

Mensen met Delayed Sleep Phase Syndrome (DSPS), een vertraagd slaap-waakritme, hebben vaak moeite om op een normaal tijdstip naar bed te gaan omdat ze anders niet kunnen slapen. Daarom worden ze soms “nachtbrakers” genoemd. Dit hoeft geen probleem te zijn als u de volgende dag kunt uitslapen. Echter, als u door werk of andere verplichtingen vroeg moet opstaan, kan dit leiden tot chronisch slaaptekort en vermoeidheidsklachten. Personen met Delayed Sleep Phase Syndrome ervaren vrijwel altijd problemen met vroeg opstaan en voelen zich vaak pas laat in de ochtend echt wakker.

Enkele symptomen van het Delayed Sleep Phase Syndrome zijn:

  • Moeite met inslapen en doorslapen
  • Vaak gedurende de nacht wakker worden
  • Problemen met opstaan
  • Opleving van energie tegen het einde van de middag en avond
  • Vermogen om extreem lang uit te slapen

Tips voor het oplossen van Delayed Sleep Phase Syndrome

  • Vaste routine: Stel een consistente bedtijd en opsta-tijd in, zelfs in het weekend. Pas uw slaapschema geleidelijk aan met 15-30 minuten per keer.
  • Lichtblootstelling: Stel uzelf bloot aan veel ochtendlicht en vermijd fel licht en schermen minstens twee uur voor het slapen.
  • Melatonine-supplementen: Overweeg melatonine om uw circadiaanse ritme te reguleren, maar raadpleeg eerst een arts.
  • Ontspannende bedtijdroutine: Creëer een rustgevende routine voor het slapen, zoals lezen of een warm bad. Zorg voor een comfortabele en donkere slaapomgeving en een goed matras.
  • Beperk cafeïne en alcohol: Vermijd cafeïne en alcohol in de late namiddag en avond.
  • Lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan uw slaap verbeteren, maar vermijd zware inspanning vlak voor bedtijd.
  • Professionele hulp: Raadpleeg een slaapdeskundige als zelfhulp-maatregelen niet effectief zijn.
Man met Delayed Sleep Phase Syndrome

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.