Slapeloosheid tijdens overgang: oorzaken en oplossingen

door | aug 30, 2024 | Slapen

Slapeloosheid tijdens de overgang is een veelvoorkomend probleem voor vrouwen. De overgang, of menopauze, markeert een periode van hormonale veranderingen die een aanzienlijke invloed kunnen hebben op uw slaap. Het begrijpen van de oorzaken van slapeloosheid tijdens overgang en het vinden van effectieve oplossingen kan helpen om uw nachtrust te verbeteren en uw algehele welzijn te bevorderen.

Oorzaken van slapeloosheid tijdens overgang

Tijdens de overgang ondergaat uw lichaam een reeks hormonale schommelingen, met name in de niveaus van oestrogeen en progesteron. Deze hormonale veranderingen kunnen een directe impact hebben op uw slaapkwaliteit. Lage oestrogeenspiegels worden vaak geassocieerd met opvliegers en nachtelijk zweten, die uw slaap aanzienlijk kunnen verstoren. Opvliegers zijn plotselinge, intense warmtegevoelens die gepaard kunnen gaan met zweten en ongemak, vooral ‘s nachts.

Daarnaast kunnen de emotionele en psychologische veranderingen die plaatsvinden tijdens de overgang bijdragen aan slapeloosheid. Vrouwen kunnen zich angstig, prikkelbaar of depressief voelen, wat kan bijdragen aan problemen met in slaap vallen of doorslapen. Stress en de zorgen over de veranderingen in uw lichaam kunnen ook uw slaap negatief beïnvloeden.

Hoe slapeloosheid tijdens overgang aan te pakken

  1. Beheer opvliegers: Het verminderen van opvliegers kan helpen om uw slaap te verbeteren. Probeer een koele slaapkamer te behouden en draag ademende, comfortabele kleding. Vermijd cafeïne en alcohol, die opvliegers kunnen verergeren. Sommige vrouwen vinden verlichting met ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling of meditatie.
  2. Houd een consistent slaapschema aan: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dit helpt uw interne klok te reguleren en bevordert een meer consistente slaaproutine.
  3. Creëer een ontspannende bedtijd routine: Ontwikkel een routine die u helpt ontspannen voordat u naar bed gaat. Dit kan bestaan uit een warm bad, rustige muziek, of het lezen van een boek. Vermijd stimulerende activiteiten en schermen vlak voor het slapengaan.
  4. Overweeg hormonale therapie: Voor sommige vrouwen kan hormoonvervangingstherapie (HRT) helpen bij het verlichten van overgangsklachten zoals opvliegers en slapeloosheid. Bespreek met uw arts of HRT een geschikte optie voor u is, gezien de mogelijke voordelen en risico’s.
  5. Oefeningen en dieet: Regelmatige lichaamsbeweging en een gezond dieet kunnen bijdragen aan een betere slaap. Probeer minstens 30 minuten per dag te bewegen en kies voor een gebalanceerd dieet dat rijk is aan voedingsstoffen.
  6. Raadpleeg een specialist: Als uw slapeloosheid aanhoudt of ernstig is, kan het nuttig zijn om een slaapspecialist of een therapeut te raadplegen. Zij kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een persoonlijk plan om uw slaapproblemen aan te pakken.

Andere tips voor een betere nachtrust | Oorzaken van nachtmerries en hoe ze te voorkomen

Oudere vrouw in grijze pyjama heeft last van opvliegers en slapeloosheid tijdens overgang

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hygiëne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

BLACK FRIDAY

De gehele maand, tot en met BLACK FRIDAY 29 november geeft ErkendMatras® korting tot wel 60% op de gehele collectie!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.