Slaaptekort: alles dat u moet weten

door | apr 30, 2025 | Slapen

Af en toe een slechte nacht? Dat is meestal geen probleem. Maar als u regelmatig te weinig slaapt, kan dit flinke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Slaap is namelijk geen luxe, maar een basisbehoefte.

Wat is slaaptekort?

Slaaptekort ontstaat wanneer u structureel minder slaap krijgt dan u nodig hebt. Voor de meeste volwassenen betekent dit minder dan zeven à acht uur per nacht. Dit tekort aan slaap kan tijdelijk zijn, maar ook maandenlang aanhouden. In dat laatste geval spreken we van chronisch slaaptekort.

Oorzaken van slaaptekort

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van slaaptekort. Stress is de meest voorkomende. Andere oorzaken zijn onder meer:

  • Het gebruik van cafeïne, alcohol of drugs
  • Lichamelijke klachten, zoals rug- of nekpijn
  • Een verstoorde biologische klok, bijvoorbeeld door ploegendiensten
  • Overmatig gebruik van schermen vlak voor het slapengaan

Symptomen van slaaptekort

Het lichaam geeft duidelijke signalen af wanneer het te weinig rust krijgt. Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Vermoeidheid overdag
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Hoofdpijn
  • Bleke huid
  • Trage reactiesnelheid
  • Gevoel van ‘brain fog’

Op langere termijn kunnen ook buikklachten ontstaan. Dit heeft te maken met de nauwe samenwerking tussen de hersenen en de darmen, ook wel de hersen-darm-as genoemd.

Gevolgen op korte en lange termijn

Slaaptekort beïnvloedt vrijwel elk aspect van uw functioneren. Op de korte termijn leidt het vaak tot stemmingswisselingen, geheugenproblemen en slechtere prestaties op werk of school. Ook neemt de kans op verkeersongevallen toe door verminderde alertheid.

Na enkele nachten zonder voldoende slaap begint ook het immuunsysteem te verzwakken. U wordt vatbaarder voor infecties, en lichamelijk herstel duurt langer. 

Bij chronisch slaaptekort kunnen ernstigere klachten ontstaan, zoals een verhoogde kans op diabetes, hartproblemen en obesitas. Uw lichaam krijgt simpelweg niet genoeg tijd om te herstellen.

Lees hier meer over de impact van slaaptekort op uw gezondheid.

Chronisch slaaptekort: sluipend gevaar

Een gevaarlijk aspect van chronisch slaaptekort is dat u eraan kunt wennen. U voelt zich misschien continu moe, maar beschouwt dat als ‘normaal’. Sommige mensen ontwikkelen zelfs een mentale ‘uit-knop’, waarmee ze hun vermoeidheid tijdelijk onderdrukken. Het lichaam blijft echter onder druk staan.

Slaaptekort bij kinderen

Ook bij kinderen en jongeren kan een gebrek aan slaap een grote impact hebben. Denk aan groeiachterstand, leerproblemen of gedragsveranderingen. Zelfs de relatie met ouders kan eronder lijden. Vooral bij pubers is het risico op concentratieverlies en verminderde schoolprestaties groot.

Tips om slaaptekort te voorkomen

Hoewel niet alle oorzaken van slaaptekort te vermijden zijn, zijn er wel manieren om uw nachtrust te verbeteren:

  • Zorg voor een vaste bedtijd – Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op, ook in het weekend.
  • Beperk schermgebruik – Zet uw telefoon, laptop of televisie minstens een uur voor het slapengaan uit. Het blauwe licht van schermen kan uw melatonineproductie verstoren.
  • Beweeg overdag – Regelmatige lichaamsbeweging helpt om ‘s avonds beter te slapen. Vermijd intensieve sport vlak voor bedtijd.
  • Creëer een rustige slaapomgeving – Zorg voor een koele, donkere en stille slaapkamer. Gebruik eventueel verduisterende gordijnen of een slaapmasker.
  • Let op wat u eet en drinkt – Vermijd cafeïne en zware maaltijden in de avonduren. Kies liever voor een lichte, rustige afsluiting van de dag.
  • Gebruik een goed matras en kussen – Een ondersteunend kussen en passend matras, zoals ons 120 x 190 matras voor op een twijfelaar, maken een groot verschil voor uw ligcomfort en slaapkwaliteit.
Vrouw met slaaptekort ligt in bed met wekker ernaast

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hygiëne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

70% t/m zondag 4 Mei!

Op de volledige collectie boxsprings, matrassen, kussens en toppers van ErkendMatras®, krijgt u nu tijdelijk extra korting tot 70%! De actie geldt tot en met
ZONDAG 4 Mei 2025!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.