Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor

door | aug 21, 2024 | Nachtrust, Slapen

Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor

Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor. Uit recent onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren lijdt aan slaapproblemen. Jongeren met insomnia weten vaak niet dat ze een slaapprobleem hebben. Uit studies blijkt dat tussen de 15 en 25% van de jongeren kampt met slaapproblemen.

Soorten slaapproblemen bij jongeren

Slaapproblemen bij jongeren kunnen op verschillende manieren voorkomen. Vaak hebben jongeren moeite met in slaap vallen of worden ze te vroeg wakker en kunnen ze niet meer doorslapen. Sommige jongeren slapen juist heel veel, maar de meeste jongeren slapen te weinig. Tijdens de puberteit kan de biologische klok gemakkelijk ontregeld raken. In deze periode verschuift de behoefte van een ‘ochtendmens’ naar een ‘avondmens’. Dit veroorzaakt vaak slaapproblemen.

‘s Avonds hebben jongeren vaak veel energie omdat hun lichaam nog niet genoeg melatonine (slaaphormoon) heeft aangemaakt. Dit leidt vooral tot problemen met inslapen. Dit is meestal geen ernstige kwestie, maar het kan wel vervelend zijn. Het bemoeilijkt het op tijd opstaan voor school. Jongeren hebben moeite om uit bed te komen en moeten echt moeite doen om wakker te worden. Pas tegen de middag zijn ze weer alert en kunnen ze zich goed concentreren op school.

Wanneer spreken we van slaapproblemen?

Meestal zijn deze slaapproblemen tijdelijk en gaan ze vanzelf over. Maar wanneer spreken we van slaapproblemen? Het wordt pas als een probleem beschouwd als de klachten minstens drie keer per week voorkomen en gedurende een periode van minstens drie maanden aanhouden. Slaapproblemen zijn subjectief; wat de ene persoon als voldoende slaap beschouwt, kan voor de ander als te weinig voelen.

Oplossingen voor slaapproblemen bij jongeren

Er zijn oplossingen voor slaapproblemen bij jongeren. Je kunt zelf dingen doen om het in- en doorslapen te vergemakkelijken, zonder dat medicatie nodig is. Het aanpassen van de slaapomgeving en het handhaven van een consistent slaapschema kunnen helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Lees ook:

Slaapproblemen bij jongeren komen vaak voor

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hygiëne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

WOONMAAND kortingen tot 45%

Ook bij ErkendMatras® is de jaarlijkse woonmaand weer een feit. Dit jaar, in tegenstelling tot voorgaande jaren met grote korting! Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.