Waarom op buik slapen slecht is voor uw gezondheid

door | aug 30, 2024 | Slapen

Wist u dat op uw buik slapen slecht is voor uw gezondheid? Veel mensen kruipen graag dicht tegen hun partner aan in bed zonder na te denken over hun slaaphouding. Toch is de manier waarop u slaapt van groot belang voor uw gezondheid. Wat u wellicht niet weet, is dat uw slaappositie een aanzienlijke invloed kan hebben op hoe uitgerust en gezond u zich voelt. Vooral als u op uw buik slaapt, kan dit nadelige effecten hebben.

De invloed van slaaphouding op uw gezondheid

Hoewel er geen perfecte slaaphouding bestaat, zijn sommige posities duidelijk beter voor uw lichaam dan andere. Volgens professor Michael J. Breus, een vooraanstaand slaapexpert, is op uw rug slapen doorgaans het beste. Deze positie zorgt ervoor dat uw lichaamsgewicht gelijkmatig over uw lichaam wordt verdeeld, waardoor de kans op spierpijn en overbelasting afneemt. Maar, zoals Breus benadrukt in de Amerikaanse tv-show ‘The Doctors’, is op uw buik slapen slecht voor uw lichaam.

Waarom op buik slapen slecht?

Op uw buik slapen is slecht voor uw nek en rug, vooral omdat het een onnatuurlijke draaiing van uw hoofd vereist. Wanneer u op uw buik slaapt, moet u uw hoofd bijna 90 graden draaien om te kunnen ademen. Deze positie kan leiden tot ernstige nekklachten omdat uw wervelkolom in een ongezonde positie wordt gedwongen. Bovendien duwen veel mensen tijdens het slapen hun arm onder het kussen, wat de druk op de nek en schouders alleen maar vergroot.

Daarnaast kan op buik slapen slecht zijn voor uw rug. In deze positie wordt uw ruggengraat niet voldoende ondersteund, wat kan leiden tot pijn en stijfheid in de onderrug. Vooral als u op een oude matras slaapt of een te dik kussen gebruikt, kunnen deze problemen verergeren.

Lees hier meer over de risico’s van slapen op een oud matras.

Wat is de beste slaaphouding?

Hoewel op uw rug slapen doorgaans wordt beschouwd als de beste positie, is het belangrijk om te onthouden dat de beste slaappositie per persoon verschilt. Sommige mensen vinden het comfortabeler om op hun zij te slapen, wat ook een goede optie kan zijn, vooral als u een ondersteunend kussen gebruikt om uw nek en ruggengraat uitgelijnd te houden.
Het belangrijkste is om te luisteren naar uw lichaam. Als u vaak wakker wordt met pijn in uw nek of rug, kan het tijd zijn om uw slaaphouding te heroverwegen. Probeer verschillende posities uit en let op hoe uw lichaam reageert.

Op buik slapen slecht voor nek en rug

Op uw buik slapen is slecht voor uw nek en rug en kan leiden tot langdurige klachten. Hoewel de beste slaaphouding voor iedereen anders is, is het belangrijk om bewust te zijn van de nadelen van bepaalde posities. Kies een slaaphouding die uw lichaam ondersteunt en voorkom dat u ’s ochtends met pijn of stijfheid wakker wordt. Zo zorgt u voor een betere nachtrust en een gezonder lichaam.

Kunt u door pijnklachten niet slapen? Lees onze tips voor een betere nachtrust bij pijn.

Vrouw is op buik aan het slapen, met handen onder het kussen

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hygiëne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

BLACK FRIDAY

De gehele maand, tot en met BLACK FRIDAY 29 november geeft ErkendMatras® korting tot wel 60% op de gehele collectie!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.