Mythe: Jaarlijks eten we geen acht spinnen per nacht
Mythe: Jaarlijks eten we geen acht spinnen per nacht. Met de herfst in volle gang zien we weer overal spinnen in huis, wat de hardnekkige mythe nieuw leven inblaast dat we jaarlijks acht spinnen in onze slaap opeten. Deze urban legend werd recentelijk besproken in het VRT-programma Café Corsari, maar wetenschappers ontkennen deze bewering ten stelligste.
Het ontstaan van de mythe
De mythe dat de mens jaarlijks acht spinnen in zijn slaap consumeert, is ontstaan door Lisa Holst, een columniste voor PC Professional magazine. Ze wilde aantonen hoe snel mensen ongecontroleerde feiten voor waar aannemen die via het internet verspreid worden. Haar e-mail, waarin ze beweerde dat mensen jaarlijks acht spinnen in hun slaap inslikken, werd massaal doorgestuurd, en het verhaal begon een eigen leven te leiden.
Tot op heden is er geen enkele wetenschappelijke studie die deze urban legend heeft kunnen bewijzen. Wetenschappers doen niet eens onderzoek naar dit fenomeen omdat het simpelweg onmogelijk is. Koen Van Keer van de Belgische Arachnologische Vereniging (ARABEL) bevestigde dit vanochtend nog op Radio 1. Hij benadrukte dat we ‘s nachts geen spinnen inslikken.
Waarom spinnen ons vermijden
Spinnen zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat ze de temperatuur van hun omgeving aannemen. In een slaapkamer is het gemiddeld 16 graden, terwijl het menselijk lichaam een temperatuur van 36 graden heeft. Voor de spin voelt dit als een te heet oppervlak, waardoor ze liever uit de buurt blijven. Bovendien kunnen spinnen door zintuighaartjes op hun poten proeven en ruiken dat ze zich op een mens bevinden, en vermijden ze deze situatie liever.
Hoewel het mogelijk is dat je per ongeluk een spin inslikt, bijvoorbeeld op de fiets, is de kans hierop uiterst klein, concludeert Van Keer.
Meer weten? Lees ook slapen met je huisdier: de voordelen voor je nachtrust en ontdek waarom een goede nachtrust zo belangrijk is.
Bezoek onze website voor meer informatie over matrassen en beddengoed: Het beste matras voor zware mensen: waar moet je op letten?.