De Verbinding tussen reuma en slapeloosheid
Wat is reuma?
De Verbinding tussen reuma en slapeloosheid: Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende aandoeningen die de gewrichten, spieren en pezen aantasten. Deze aandoeningen worden veroorzaakt door een ontregeld immuunsysteem, wat leidt tot chronische ontstekingen. De meeste vormen van reuma veroorzaken pijn en stijfheid, wat het slapen bemoeilijkt. Gelukkig is er steeds meer inzicht in deze aandoeningen, wat belangrijk is gezien het feit dat 1 op de 9 Nederlanders aan een vorm van reuma lijdt.
Recente studies hebben aangetoond dat reumatische auto-immuunziekten in de hersenen leiden tot tekorten aan signaalstoffen zoals dopamine, serotonine, en noradrenaline. In dit artikel gaan we dieper in op het tekort aan serotonine en de gevolgen daarvan.
Het belang van slaaphormonen
Ons lichaam produceert verschillende soorten hormonen, oftewel ‘neurotransmitters’. Sommige hormonen veroorzaken gevoelens van boosheid of angst, terwijl andere, zoals serotonine, bijdragen aan gevoelens van geluk en tevredenheid. Een tekort aan serotonine kan echter leiden tot slapeloosheid, angst, en depressie.
Veel mensen met reuma hebben last van slapeloosheid, wat waarschijnlijk samenhangt met een tekort aan serotonine. Serotonine speelt een cruciale rol bij de productie van melatonine, het slaaphormoon. Wanneer de serotonineproductie afneemt, wordt ook minder melatonine aangemaakt, wat het slaap-waakritme verstoort. Hierdoor wordt het in slaap vallen moeilijker, en is het doorslapen een uitdaging. Druk op het lichaam veroorzaakt bij reumapatiënten vaak meer pijn en een verminderde doorbloeding, wat de afvoer van ontstekingen belemmert. Een goed matras is cruciaal; een drukverlagend matras kan verlichting bieden bij reumatische klachten.
Tips voor een betere nachtrust bij reuma
Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen om beter te slapen:
- Zorg voor een koele slaapkamer: Houd de temperatuur rond de 15 graden voor een optimale nachtrust.
- Kies een goed matras: Een traagschuimmatras is ideaal voor mensen met gewrichtsklachten, omdat het drukverlagend werkt.
- Ontspanning voor het slapen gaan: Doe een ontspanningsoefening of lees een boek om tot rust te komen.
- Houd een regelmatig slaapschema Aan: Ga elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed om uw bioritme te ondersteunen.
Meer informatie over reuma en traagschuim vindt u hier.
Het vinden van de juiste balans en maatregelen kan helpen om de slaapproblemen bij reuma te verminderen en de algehele slaapkwaliteit te verbeteren.