Misschien heeft u er al eens van gehoord: bifasische slaap. In tegenstelling tot het gebruikelijke monofasische patroon, waarbij u de hele nacht doorslaapt, splitst u bij bifasische slaap uw nachtrust op in twee fasen. Maar wat houdt dit precies in, en is het iets dat bij uw leven past?
Wat is bifasische slaap?
Bij bifasisch slapen verdeelt u uw slaap over twee momenten. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u ās nachts 4 tot 6 uur slaapt en overdag een kort dutje doet. Andere varianten zijn 6 tot 8 uur slaap met een powernap, of tweemaal 4 uur slapen met een wakkere periode ertussen.
Hoewel dit voor velen als nieuw klinkt, is het eigenlijk een oud patroon. In de Middeleeuwen was bifasisch slapen volkomen normaal. Mensen sliepen een paar uur na zonsondergang, werden midden in de nacht wakker om te lezen of bidden, en gingen daarna weer slapen tot zonsopgang. Zonder kunstlicht volgden zij automatisch het natuurlijke dag-nachtritme.
Past bifasische slaap bij uw leven?
Vandaag de dag is bifasisch slapen minder gangbaar, maar het komt nog steeds voor, vooral in Zuid-Europese landen waar de siƫsta een vast onderdeel van de dag is. Ook ploegarbeiders of mensen met flexibele werktijden passen dit slaappatroon regelmatig toe.
Bifasische slaap is niet voor iedereen geschikt. Het kan goed werken als u met minder slaap de dag aankunt of als u moeite heeft met doorslapen. Maar let op: de totale slaapduur moet nog steeds voldoende zijn. Of u nu 6 of 8 uur per dag nodig heeft, luister altijd naar uw lichaam.
Drie veelvoorkomende vormen van bifasische slaap:
- 4ā6 uur slaap + dutje: Een kortere nachtrust, aangevuld met een middagdutje.
- 6ā8 uur slaap + powernap: Een volle nacht, met een oppepper van 20ā30 minuten overdag.
- Twee keer 4 uur slaap: Een middeleeuws patroon met een rustmoment midden in de nacht.
Praktische tips
Bedenk van tevoren wat u wilt bereiken met een nieuw slaappatroon. Past het bij uw werk? Houdt u het vol? En: probeer schermtijd voor het slapen te beperken ā blauw licht van telefoons kan uw ritme verstoren. Zorg daarnaast voor een goede slaapomgeving met goed matras en een goed passende topper, bijvoorbeeld van 80 bij 200 bij een eenpersoonsmatras met dezelfde afmetingen.Ā
Bifasische slaap is een flexibel alternatief dat kan bijdragen aan een betere nachtrust en meer energie overdag. Het is vooral interessant voor wie zijn tijd efficiĆ«nter wil indelen of van nature in segmenten slaapt. Nieuwsgierig geworden? Probeer het eens ā en ontdek of het ook voor u werkt!
Wist u dat woelen ook goed kan zijn voor uw nachtrust? Lees er in deze blogpost meer over.