Slapeloosheid: wat is het en hoe gaat u ermee om?

door | aug 23, 2024 | Slapen

Slapeloosheid is een probleem dat velen van ons op een bepaald moment in ons leven ervaren. Iedereen heeft weleens moeite om in slaap te vallen, slaapt af en toe slecht, of kan ‘s morgens moeilijk uit bed komen. Vaak worden deze problemen veroorzaakt door gebeurtenissen overdag, zoals een verdrietige of juist vreugdevolle gebeurtenis. Het kan ook komen door een te zware maaltijd vlak voor het slapengaan of juist door met een lege maag naar bed te gaan. Voor sommige vrouwen is slapeloosheid een terugkerend probleem rondom hun menstruatie. Ook externe factoren zoals een lange vliegtuigreis kunnen onze biologische klok verstoren en tijdelijke slaapproblemen veroorzaken.

Lees hier meer over waar slaapproblemen vandaan komen.

Wanneer wordt slapeloosheid een probleem?

In de meeste gevallen verdwijnen deze slaapproblemen binnen een paar dagen vanzelf, zodra de oorzaak is verdwenen of vergeten. U hoeft zich daarover geen zorgen te maken. Sterker nog, teveel zorgen maken over slapeloosheid kan het probleem juist verergeren. Slapeloosheid wordt pas echt problematisch als het zonder duidelijke reden aanhoudt. Wanneer u bijvoorbeeld meer dan drie weken achtereen moeite heeft om in slaap te vallen, ‘s nachts vaak wakker wordt, en dit ook overdag zijn tol eist in de vorm van vermoeidheid, prikkelbaarheid, of concentratieproblemen. In dat geval is het verstandig om een arts te raadplegen en wellicht een onderzoek in een slaaplaboratorium te overwegen.

Externe factoren van slapeloosheid

Naast de emotionele en fysieke oorzaken van slapeloosheid zijn er ook externe factoren die een rol kunnen spelen. Een veel over het hoofd geziene oorzaak is de slaapomgeving, en in het bijzonder het matras waarop u slaapt. Een verouderde of ongeschikte matras kan uw slaap ernstig verstoren, zelfs zonder dat u zich daarvan bewust bent. Het is dan ook belangrijk om te overwegen of uw huidige matras wel geschikt is voor uw lichaam en slaappatroon. Jarenlange slaapproblemen kunnen soms vrijwel onmiddellijk worden opgelost door de aanschaf van een goed slaapsysteem.

Lees hier meer over de risico’s van slapen op een oud matras.

Hoe kunt u slapeloosheid voorkomen?

Om slapeloosheid te voorkomen, is het belangrijk om te zorgen voor een rustgevende slaapomgeving. Zorg voor een comfortabele matras die goed aansluit bij uw slaapbehoeften. Daarnaast kan het helpen om een vast slaapschema aan te houden, te zorgen voor een rustige routine voor het slapengaan, en stress zoveel mogelijk te vermijden. Als u merkt dat u ondanks deze maatregelen toch langere tijd slecht slaapt, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Slapeloosheid kan namelijk een grote invloed hebben op uw dagelijks functioneren, maar het is ook een probleem dat vaak goed op te lossen is met de juiste aanpak.

Man heeft last van slapeloosheid, zit wakker in bed

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hygiëne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

BLACK FRIDAY

De gehele maand, tot en met BLACK FRIDAY 29 november geeft ErkendMatras® korting tot wel 60% op de gehele collectie!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.