Oudere mannen hebben meer slaapproblemen dan vrouwen
Oudere mannen hebben meer slaapproblemen dan vrouwen. Ondanks dat oudere mannen vaak denken beter te slapen dan vrouwen van dezelfde leeftijd, blijkt uit onderzoek dat hun nachtrust meestal slechter is. Mannen vallen moeilijker in slaap en worden ‘s nachts vaker wakker. Dit is aangetoond door een studie van het Erasmus MC, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Sleep. Er werd altijd aangenomen dat mannen betere slapers waren dan vrouwen, maar het onderzoek toont het tegendeel aan.
Slaapproblemen bij oudere mannen
Het onderzoek laat zien dat oudere mannen meer slaapproblemen ervaren dan vrouwen. Hoe mensen hun eigen nachtrust beoordelen, heeft invloed op hun dagelijks leven. Mensen die denken dat ze slecht slapen, voelen zich vaak ongezonder. Ouderen die echter vinden dat ze een uitstekende nachtrust hebben, voelen zich doorgaans beter in hun vel.
Vergelijking van slaapkwaliteit tussen mannen en vrouwen
De onderzoekers wilden weten hoe mannen en vrouwen hun eigen slaapkwaliteit beoordelen en of deze beoordelingen overeenkomen met de werkelijkheid. Dit is bijzonder relevant voor ouderen, die vaak kampen met slaapproblemen. Volgens Henning Tiemeier, hoofddocent bij het Erasmus MC, hebben verouderende hersenen invloed op de slaap. Oudere mensen vallen moeilijker in slaap en worden vaker wakker.
In het onderzoek hielden bijna duizend ouderen tussen de 59 en 97 jaar een dagboek bij over hun nachtrust en beoordeelden ze de kwaliteit ervan. Uit de resultaten bleek dat mannen dachten dat ze gemiddeld 7 uur per nacht sliepen, 13 minuten meer dan vrouwen. Wanneer echter metingen met speciale apparatuur werden uitgevoerd, bleek dat mannen juist 15 minuten minder sliepen dan vrouwen en 37 minuten korter dan ze zelf hadden ingeschat. Bovendien was hun slaap onrustiger.
Oplossingen voor slaapproblemen bij oudere mannen
Om slaapproblemen bij oudere mannen te verlichten, kunnen verschillende strategieën helpen. Het handhaven van een consistent slaapschema, het vermijden van stimulerende middelen zoals cafeïne in de avond en het verbeteren van de slaapomgeving kunnen bijdragen aan een betere nachtrust.
Lees ook: