Slaapproblemen door vitamine D-tekort

door | aug 9, 2024 | Slapen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de regulering van het slaap-waakritme. Hiermee is een verband vastgesteld tussen een tekort aan vitamine D en slaapproblemen. Hoewel vitamine D vooral bekend is om zijn essentiële bijdrage aan het immuunsysteem, was het minder bekend dat het ook zo’n grote invloed heeft op ons slaapritme. Naast een goed bed is voldoende vitamine D dus ook erg belangrijk voor uw nachtrust.

Onderzoek vitamine D en slaapproblemen

Een slaaponderzoek dat twee jaar duurde, volgde mensen met slaapproblemen. Tijdens dit onderzoek werd gedurende meerdere maanden het vitamine D3-gehalte van de deelnemers constant gehouden. Dit resulteerde bij de meeste personen in een normaal slaappatroon, ongeacht het type slaapstoornis. De resultaten suggereren dat veel slaapproblemen een gemeenschappelijke onderliggende oorzaak hebben.

De onderzoekers ontdekten dat er hoge concentraties van vitamine D-receptoren aanwezig zijn in de hersengebieden die betrokken zijn bij het in slaap vallen en slapen. Daarnaast merkten ze op dat slaapstoornissen bijdragen aan de ontwikkeling van aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziekten, beroertes, diabetes, depressie, en chronische pijn. Wanneer het vitamine D-niveau op peil wordt gebracht, nemen de klachten af en verdwijnen ze op den duur helemaal. Mensen geven aan dat ze geen last meer hebben van vermoeidheid overdag en zich beter voelen. Daarnaast melden ze minder of geen hartkloppingen meer te ervaren en dieper en beter te slapen. Onderschat een tekort dus niet en overleg met uw huisarts over het nemen van een hoge dosering vitamine D bij vermoedens van een tekort.

Tips voor meer vitamine D

  1. Zonlicht: Probeer dagelijks 10 tot 30 minuten zonlicht op uw huid te krijgen, vooral tussen 10.00 en 15.00 uur. Mensen met een lichtere huid hebben minder zonblootstelling nodig dan mensen met een donkere huid.
  2. Voeding: Eet voedingsmiddelen rijk aan vitamine D, zoals vette vis (zalm, makreel, sardines), eidooiers, en levertraan. Kies ook voor verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, sinaasappelsap, en ontbijtgranen.
  3. Supplementen: Overweeg vitamine D-supplementen, vooral in de winter of als u onvoldoende vitamine D uit zonlicht en voeding haalt. Kies bij voorkeur voor vitamine D3-supplementen.
  4. Leefstijl: Beweeg regelmatig buiten om uw blootstelling aan zonlicht te verhogen. Gebruik zonnebrandcrème voor langere blootstellingen om zonnebrand te voorkomen, maar niet voor korte periodes. Koop een goed matras voor een goede nachtrust.
Etenswaren die vitamine D bevatten zoals vis en boter

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.