Kinderen die meer slapen kunnen minder eten

door | aug 3, 2024 | Matrassen

Kinderen die meer slapen kunnen minder eten

Kinderen die meer slapen, kunnen minder eten. Nieuwe onderzoeken wijzen op de invloed van slaapgewoontes bij obesitas bij kinderen. Naast bekende factoren zoals fastfood en suikerhoudende dranken, speelt slaap een cruciale rol in het eetgedrag van kinderen.

Obesitas bij kinderen en slaapgewoontes

Een studie, uitgevoerd door Chantelle Hart, universitair hoofddocent volksgezondheid bij het Center Temple’s voor Onderzoek en Onderwijs Obesitas (CORE), toont aan dat slaapgewoontes een aanzienlijke invloed kunnen hebben op obesitas bij kinderen. De studie, getiteld “Changes in Children’s Sleep Duration on Food Intake, Weight, and Leptin”, onderzoekt hoe veranderingen in de hoeveelheid slaap het eetgedrag van kinderen beïnvloeden. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics.

Het onderzoek en de resultaten

Het onderzoek werd uitgevoerd terwijl Dr. Hart verbonden was aan het Miriam Hospital en de Alpert Medical School van Brown University. Het betrof 37 kinderen in de leeftijd van 8 tot 11 jaar, waarvan 27 procent overgewicht of obesitas had. Tijdens de eerste week van de studie werd de kinderen gevraagd naar hun typische hoeveelheid slaap. In de tweede week werd de groep willekeurig ingedeeld om hun slaaptijd te verminderen of te verlengen. Tijdens de derde week volgden ze het tegenovergestelde slaapschema.

De resultaten waren overtuigend: in de week dat de kinderen meer sliepen, consumeerden ze gemiddeld 134 calorieën minder per dag, wogen ze een halve kilo minder, en hadden ze lagere niveaus van leptine. Leptine is een hormoon dat honger reguleert en sterk gecorreleerd is met de hoeveelheid vetweefsel. Dit toont aan dat meer slaap kan helpen bij het reguleren van eetlust en gewichtsbeheersing.

De implicaties van goed slapen

De bevindingen van deze studie suggereren dat verbetering van de slaap bij schoolgaande kinderen belangrijke implicaties kan hebben voor de preventie en behandeling van obesitas. Hart benadrukt dat de potentiële rol van slaap verder moet worden onderzocht. Goed slapen zorgt ervoor dat kinderen minder honger hebben, wat kan bijdragen aan een gezonder gewicht en beter eetgedrag.

De volgende stappen

Hart werkt momenteel aan een project, gefinancierd door het National Heart, Lung, and Blood Institute van de NIH, waarin een korte gedragsmatige interventie wordt gebruikt om kinderen langer te laten slapen. Dit project moet bepalen of er significante invloeden zijn op het eetgedrag, de activiteiten en de gewichtsstatus van kinderen. Hoewel de testen nog in een vroeg stadium zijn, ziet Hart veelbelovende resultaten. Ze stelt dat bevordering van een goede nachtrust alleen maar voordelen kan opleveren.

Uw rol in het verbeteren van slaapgewoontes

Als ouder of verzorger kunt u een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de slaapgewoontes van uw kinderen. Door te investeren in een goed matras en een comfortabele slaapplek, zoals een kwalitatieve boxspring of een goed matras, kunt u ervoor zorgen dat uw kinderen de rust krijgen die ze nodig hebben. Een goede nachtrust kan bijdragen aan een beter eetgedrag en een gezonder gewicht, wat essentieel is voor de algehele gezondheid en welzijn van uw kind.

 

Kinderen die lekker geslapen hebben

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.