Wat is de meest gezonde slaaphouding?
Wat is de meest gezonde slaaphouding? Na een lange dag is er niets fijner dan in bed te kruipen voor een goede nachtrust. De manier waarop u slaapt—uw slaaphouding—kan echter zowel positief als negatief uitwerken op uw lichaam. Maar wat is eigenlijk de meest gezonde slaaphouding? Hier ontdekt u hoe uw slaaphouding uw gezondheid kan beïnvloeden.
Slapen op uw rug
Wanneer u op uw rug slaapt, wordt uw gewicht het meest gelijkmatig over uw lichaam verdeeld. Deze slaaphouding is de beste voor uw ruggengraat en nek, omdat deze in een natuurlijke positie blijven. Bovendien heeft slapen op de rug als bijkomend voordeel dat het minder kans geeft op rimpels in uw gezicht, omdat er geen wrijving is tussen uw huid en het kussen. Het nadeel van deze slaaphouding is echter dat het de kans op snurken en slaapapneu vergroot. Om dit te verminderen, kunt u overwegen een dun hoofdkussen te gebruiken.
Slapen op uw zij
Hoewel slapen op de rug de gezondste slaaphouding is, slapen de meeste mensen op hun zij. Dit is zeker geen slechte keuze, maar het kan wel leiden tot meer drukpunten, vooral op de heup en schouder. Als u gevoelig bent voor deze drukpunten en niet comfortabel op uw rug kunt slapen, kan een traagschuim matras uitkomst bieden. Traagschuim is het enige materiaal dat drukverlagend werkt, waardoor u minder last heeft van slapende ledematen door beknelde zenuwen.
Daarnaast kan de zijde waarop u slaapt een verschil maken. Slapen op de linkerzij bevordert de spijsvertering en vermindert maagzuur. Veel zijslapers gebruiken een kniekussen om het bekken recht te houden en zo de onderrug te ontlasten. Deze slaaphouding zorgt voor minder spanning op de gewrichten en helpt bij het behoud van een goede lichaamshouding tijdens de slaap.
Slapen op uw buik
Slapen op de buik wordt vaak beschouwd als de minst gezonde slaaphouding. Deze slaaphouding dwingt de nekwervels in een onnatuurlijke draai, wat op lange termijn tot nekklachten kan leiden, vooral als u een te hoog kussen gebruikt. Het enige voordeel van buikslapen is dat snurken minder voorkomt. Als buikslaper kunt u het beste kiezen voor een steviger matras om te voorkomen dat u met een holle rug slaapt, wat vaak leidt tot lage rugpijn. Een verouderd of te zacht matras met kuilvorming kan deze problemen verergeren, dus zorg ervoor dat uw matras in goede staat is. Bekijk onze opties voor een nieuw boxspringbed om uw slaapcomfort te verbeteren.
Welke slaaphouding u ook verkiest, het is belangrijk om een matras te hebben dat uw lichaam goed ondersteunt en bijdraagt aan een gezonde slaaphouding. Door de juiste combinatie van matras en slaaphouding kunt u genieten van een rustgevende en herstellende nachtrust.