Een mens slaapt gemiddeld een derde van zijn leven, en die tijd brengt u door op een matras. Na tien tot vijftien jaar is uw matras echter vaak doorgezakt en bezaaid met vlekken, waardoor het aan vervanging toe is. In Nederland leidt dit jaarlijks tot een afvalberg van maar liefst 1,2 miljoen matrassen. Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen die bijdragen aan een duurzame toekomst, zoals het kiezen voor een milieuvriendelijk matras.
Lees ons artikel over innovatieve matrasrecycling in Nederland.
Auping en Cradle to Cradle matrassen
Bij matrassenfabrikant Auping zetten ze stappen om deze afvalberg te verminderen. Het bedrijf heeft als eerste ter wereld een Cradle to Cradle Silver-certificaat ontvangen voor hun nieuwe matrassenlijn. Dit betekent dat de helft van de materialen in een Auping-matras hergebruikt zijn of na gebruik opnieuw hergebruikt kunnen worden. Zo worden bijvoorbeeld de pocketveren gemaakt van gerecycled staal, en gebruikt men alleen lakken op waterbasis en CFK-vrij schuim. Bovendien worden oude matrassen door Auping meegenomen wanneer een nieuwe wordt geleverd, zodat afvalverwerkingsbedrijven de bruikbare onderdelen kunnen hergebruiken voor andere producten zoals deurkrukken en judomatten.
De rol van Royal Health Foam
Ook bij Royal Health Foam (RHF) speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Hoewel ze nog geen Cradle to Cradle-certificaat hebben aangevraagd, zijn ze hard bezig met het verduurzamen van hun productieproces. Zo bevatten hun Eco-pocketmatrassen geen staal, maar glasvezel-veren die zijn omhuld met zonnebloemolie in plaats van polyol, een stof die normaal gesproken wordt gemaakt van aardolie. Ook wordt de overtrek van hun matrassen gemaakt van Tencel, een materiaal dat voor 90 procent uit houtvezels bestaat en duurzamer is dan katoen. Daarnaast koopt RHF voor elke verkochte matras een halve hectare regenwoud, om dit gebied te beschermen tegen houtkap.
Beter slapen op een milieuvriendelijk matras?
Of een milieuvriendelijk matras beter slaapt, is moeilijk te zeggen. Volgens slaap-onderzoekers is er weinig onderzoek gedaan naar het effect van matrassen op slaapkwaliteit, en moeten mensen vaak wennen aan een nieuw matras. Hoewel een slecht matras zeker kan bijdragen aan slaapproblemen, zijn er vaak meerdere factoren die een rol spelen in hoe goed u slaapt.
Lees ook ons artikel over de risico’s van slapen op een oud matras.
Kiezen voor een milieuvriendelijk matras betekent echter niet alleen dat u zelf beter slaapt, maar ook dat u een positieve bijdrage levert aan het milieu. Het biedt een comfortabele nachtrust terwijl u tegelijkertijd helpt bij het verminderen van afval en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen.