Heeft u weleens gehoord van een verzwaringsdeken, maar vraagt u zich af wat het precies is en of het iets voor u kan zijn? Dan bent u hier aan het juiste adres.
Een verzwaringsdeken ā de naam verklapt het al ā is simpelweg een zwaardere deken dan een standaard dekbed. Waar een normale deken slechts enkele kiloās weegt, kan een verzwaringsdeken wel tot 15 kilogram wegen. Deze extra zwaarte is echter niet zonder reden. Het zorgt namelijk voor een gevoel van geborgenheid, ontspanning en veiligheid. Het wordt vaak vergeleken met een stevige knuffel of het inbakeren van een baby ā en dat is precies het doel: comfort bieden en tot rust komen.
Hoe ziet een verzwaringsdeken eruit?
Qua uiterlijk lijkt een verzwaringsdeken veel op een gewoon dekbed. Het verschil zit in de binnenkant. De deken is opgedeeld in kleine vierkantjes die gevuld zijn met verzwarende materialen, zodat het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld. Populaire vullingen zijn bijvoorbeeld micro glaskorrels, kunststof granulaat of polyballetjes. Elke vulling heeft zijn voor- en nadelen, maar glaskorrels worden vaak als beste keuze gezien vanwege hun hoge kwaliteit, stille gebruik en goede gewichtsverdeling.
Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?
Verzwaringsdekens zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden ā en dat is niet voor niets. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat deze dekens positieve effecten kunnen hebben op onder andere slaapproblemen, stress, angststoornissen, ADHD, autisme en zelfs dementie. Door de zogenaamde ādiepe drukā wordt de aanmaak van serotonine (het gelukshormoon) gestimuleerd, wat vervolgens de productie van melatonine (het slaaphormoon) bevordert.
Zowel volwassenen als kinderen kunnen baat hebben bij een verzwaringsdeken. Er zijn dan ook speciale kindermaten verkrijgbaar. Let er hierbij op dat het gewicht van de deken ongeveer 10% van het lichaamsgewicht moet zijn. Weegt u 70 kg? Dan is een deken van 7 kg doorgaans het meest geschikt.
Waar moet u op letten bij aankoop?
Bij de aanschaf van een verzwaringsdeken zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:
- Vulling: Glaskorrels zijn kwalitatief de beste keuze.
- Materiaal: Katoen is zacht, bamboe is extra luchtig en ademend.
- Gewicht: Kies een gewicht tussen 7-12% van uw lichaamsgewicht.
- Afmetingen: Voor de meeste mensen volstaat een eenpersoonsdeken, maar er zijn ook varianten voor 2 personen beschikbaar, of kies dezelfde maat als uw matras, zoals een deken van 140 bij 210 centimeter bij een tweepersoonsmatras met dezelfde afmetingen.
- Onderhoud: Niet alle verzwaringsdekens kunnen in de wasmachine. Overweeg daarom een wasbare hoes, die u eenvoudig kunt verwijderen en reinigen. Zo houdt u de deken hygiƫnisch schoon en gaat deze langer mee.
Een verzwaringsdeken is geen magische oplossing, maar wel een waardevolle aanvulling voor wie op zoek is naar rust, betere nachtrust en een gevoel van geborgenheid. Of u nu last heeft van stress, slecht slaapt of simpelweg op zoek bent naar meer comfort: een verzwaringsdeken zou wel eens een fijne oplossing kunnen zijn.
Lees ook onze tips voor het vinden van het juiste matras, voor een nog betere nachtrust.