Melatonine: alles over het populaire slaaphormoon

door | apr 18, 2025 | Slapen

Heeft u moeite met inslapen of wordt u vaak midden in de nacht wakker? Dan heeft u vast al eens gehoord van melatonine. Dit hormoon regelt ons dag- en nachtritme en speelt een cruciale rol in uw nachtrust. Steeds meer mensen grijpen naar melatonine-supplementen in de hoop hun slaapkwaliteit te verbeteren. Maar is dat wel verstandig? En belangrijker nog: werkt het Ʃcht?

Wat is melatonine?

Melatonine is een natuurlijk hormoon dat wordt aangemaakt in de pijnappelklier van uw hersenen. De productie wordt aangestuurd door licht en donker: zodra het schemert, begint uw lichaam melatonine aan te maken, waardoor u slaperig wordt, overdag daalt de productie van melatonine weer. Melatonine helpt u dus om in de ā€˜slaapstand’ te komen.

Supplementen: handig, maar niet zonder risico

Melatonine-supplementen zijn zonder recept verkrijgbaar in verschillende vormen: pillen, druppels, sprays, thee en zelfs gummies. Ze kunnen nuttig zijn bij jetlags of bij ernstige slaapproblemen. Ook zijn ze goedkoop en vrij toegankelijk.

Toch kleven er risico’s aan het gebruik van melatonine. Bij verkeerd gebruik kan het schadelijk zijn voor uw gezondheid. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, hartkloppingen en zelfs nachtmerries. Deze bijwerkingen komen vooral voor bij hogere doseringen.

Wat is de juiste dosering?

De juiste dosering hangt af van uw leeftijd, gewicht en gevoeligheid. Voor volwassenen en jongeren zwaarder dan 40 kg is een dosis tussen 2 en 5 mg meestal veilig. Kinderen en jongeren met een lager gewicht doen er goed aan om onder de 3 mg te blijven. Start altijd met een lage dosering, zoals 1 mg, en bouw langzaam op. Raadpleeg bij voorkeur een arts, zeker als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft of andere medicatie gebruikt.

Wanneer neemt u melatonine in?

Het tijdstip van inname is van groot belang. Neem melatonine enkele uren vóór uw gewenste slaaptijd. Als u het vlak voor het slapengaan inneemt, kan dit uw biologische klok verstoren en u de volgende ochtend suf maken. Ideaal is om uw persoonlijke melatonine-aanmaakmoment (DLMO) te achterhalen via een arts, maar een algemene richtlijn is: neem het supplement ongeveer 5 uur voor uw gebruikelijke inslaaptijd in.

Melatonine kan zeker ondersteuning bieden bij slaapproblemen, maar het is geen wondermiddel. Gebruik het met beleid, begin met een lage dosering en overleg bij twijfel altijd met een arts.Daarnaast is het altijd belangrijk om een goed matras en boxspring opĀ  maat te hebben om sowieso te kunnen genieten van een goede nachtrust. En vergeet niet: ook natuurlijke alternatieven zoals ademcoaches of slaaprobots kunnen bijdragen aan een betere nachtrust – helemaal zonder bijwerkingen.Ā 

Lees hier meer over hoe een slaaprobot kan bijdragen aan een betere nachtrust.

Vrouw slaapt met slaapmasker, grafiek met woord melatonine

Hoe houd je je slaapkamer hygiƫnisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiƫnisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiƫnisch? Hygiƫne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

60% t/m maandag 2e Paasdag!

Op de volledige collectie boxsprings, matrassen, kussens en toppers van ErkendMatrasĀ®, krijgt u nu tijdelijk extra korting tot 60%! De actie geldt tot en met maandag 2eĀ PaasdagĀ 2025!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatrasĀ®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatrasĀ® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.

