Zwangerschap en slaapproblemen: hoe om te gaan met klachten

door | aug 30, 2024 | Slapen

Tijdens de zwangerschap kunt u verschillende slaapproblemen ervaren die uw nachtrust aanzienlijk kunnen verstoren. Het is niet ongebruikelijk dat u in deze periode moeite heeft met slapen. De combinatie van fysieke en hormonale veranderingen kan een behoorlijke uitdaging zijn voor een goede nachtrust. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende slaapproblemen tijdens de zwangerschap en geven we praktische tips om hiermee om te gaan.

Geen goede slaaphouding kunnen vinden

Naarmate uw zwangerschap vordert, kan het moeilijker worden om een comfortabele slaaphouding te vinden. Uw groeiende buik kan druk uitoefenen op uw rug en buik, wat het vinden van een fijne positie bemoeilijkt. Het wordt vaak aanbevolen om op uw zij te slapen, bij voorkeur op uw linkerzijde, om de bloedcirculatie te bevorderen en de druk op uw organen te verminderen. Overweeg ook een zwangerschapskussen.

Veel moeten plassen

Vooral in de latere stadia van de zwangerschap kan de druk op uw blaas toenemen, waardoor u ’s nachts vaker naar de wc moet. Dit kan uw slaap aanzienlijk onderbreken. Probeer uw vochtinname in de uren voor het slapengaan te verminderen om nachtelijke toiletbezoeken te minimaliseren.

Maagzuur

Maagzuur is een veelvoorkomend probleem tijdens de zwangerschap, vaak veroorzaakt door de druk van de groeiende baarmoeder op uw maag. Dit kan vooral hinderlijk zijn wanneer u liggend slaapt. Eet kleine, frequente maaltijden en vermijd zware, vetrijke maaltijden voor het slapengaan. Probeer ook om met een extra kussen uw hoofd en schouders iets omhoog te houden tijdens het slapen.

Spierkrampen

Spierkrampen in de benen kunnen een verontrustend probleem zijn, vooral tijdens de nacht. Dit kan veroorzaakt worden door een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals magnesium. Zorg ervoor dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en rek en strek uw benen regelmatig om krampen te verminderen.

Rusteloze benen

Rusteloze benen kunnen leiden tot een oncomfortabele nachtrust en zijn vaak moeilijk te verhelpen. Probeer ontspanningstechnieken en lichte lichaamsbeweging gedurende de dag om de symptomen te verlichten. Massage en het dragen van comfortabele, goed ondersteunende schoenen kunnen ook helpen.

Meer tips voor een betere nachtrust tijdens de zwangerschap

Zwangerschap en slaapproblemen kunnen een uitdagende combinatie zijn, maar met de juiste aanpak kunt u uw slaapkwaliteit verbeteren. Door de genoemde tips toe te passen en aandacht te besteden aan uw comfort, kunt u een betere nachtrust bereiken en genieten van deze bijzondere periode in uw leven. Vergeet niet dat elke zwangerschap uniek is en het kan nuttig zijn om met uw zorgverlener te praten als slaapproblemen aanhouden.

Lees ook ons andere artikel over zwangerschap en slaapproblemen | Het juiste matras vinden is belangrijk voor een goede nachtrust, lees hier onze tips

Zwangere vrouw ligt te slapen met speciaal zwangerschapskussen

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch?

Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hoe houd je je slaapkamer hygiënisch? Hygiëne in de slaapkamer is cruciaal, vooral in tijden waarin we meer thuis zijn dan ooit. Een schone slaapomgeving bevordert niet alleen een goede nachtrust, maar helpt ook om ongewenste...

Lekker Slapen op het Perfecte Bed

Lekker Slapen op het Perfecte Bed Lekker Slapen op het Perfecte Bed. Goed slapen is essentieel voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een goed bed en matras zijn daarbij cruciaal. Maar wat is een goed bed? Hier zijn enkele tips om het perfecte bed te vinden....

Het meest populaire bed in Nederland

Het meest populaire bed in Nederland Het meest populaire bed in Nederland. In Nederland is de boxspring het meest verkochte type bed, met meer dan 52% van de Nederlanders die dit bed in hun slaapkamer heeft. De populariteit van de boxspring kan worden toegeschreven...

BLACK FRIDAY

De gehele maand, tot en met BLACK FRIDAY 29 november geeft ErkendMatras® korting tot wel 60% op de gehele collectie!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.