Blauw licht en slaap: is het werkelijk zorgwekkend?

door | aug 8, 2024 | Slapen

Blauw licht en slaap: is het werkelijk zorgwekkend?

Blauw licht en slaap: is het werkelijk zorgwekkend? Het idee dat het gebruik van beeldschermen kort voor het slapen negatieve effecten heeft op de slaap, wordt vaak aangehaald. Echter, onderzoek toont aan dat blauw licht mogelijk minder invloed heeft op slaap dan eerder werd gedacht.

Het effect van blauw licht op slapen

Veel mensen geloven dat blauw licht van schermen de productie van melatonine, het slaaphormoon, verstoort. Dit idee heeft geleid tot bezorgdheid dat het gebruik van smartphones, tablets en laptops vlak voor het slapengaan slapeloosheid kan veroorzaken. Echter, wetenschapsjournalist maarten keulemans wijst erop dat deze zorgen wellicht ongegrond zijn.

Slapeloze scholieren en blauw licht

Pubers worden vaak genoemd als groep die lijdt onder slapeloosheid door laat schermgebruik. Ze zouden slaperig in de klas zitten door het blauwe licht van hun telefoons. Ondanks de waarschuwingen van verschillende experts, blijkt uit onderzoek van het rivm dat er geen duidelijke link is tussen blauw licht en slecht slapen.

Onderzoek naar schermgebruik en slapen

In 2019 voerde het rivm een onderzoek uit dat beweerde dat blauw licht schadelijk was voor de nachtrust van jongeren. Keulemans ontdekte echter dat deze bevindingen niet zo zwart-wit zijn als vaak wordt beweerd. Het licht van beeldschermen is doorgaans niet sterk genoeg om de productie van melatonine significant te remmen. Zelfs als er een effect is, verschilt de gevoeligheid voor blauw licht per individu.

De werkelijke rol van blauw licht

De term “blauw licht” is eigenlijk misleidend, aangezien het vaak meer betrekking heeft op ultraviolet licht. Desondanks is de term “blauw licht” sinds een amerikaans onderzoek in 2001 gangbaar geworden.

Invloed van activiteiten voor het slapen

Hoewel schermen soms invloed kunnen hebben op de slaap, kan dit ook gelden voor andere factoren zoals omgevingslicht of de inhoud die men bekijkt. Een spannende film of intensief appen kan bijvoorbeeld meer bijdragen aan slapeloosheid dan het blauwe licht zelf.

Interpretatie van onderzoeksresultaten

Het artikel van de volkskrant concludeert dat het rivm-rapport feitelijk geen duidelijke relatie laat zien tussen blauw licht en slecht slapen. In plaats daarvan kan de suggestie van een probleem bij jongeren meer gebaseerd zijn op de manier waarop onderzoeksresultaten zijn gepresenteerd in de media.

Tot rust komen voor een goede nachtrust

Wetenschappers raden aan om voor het slapengaan tot rust te komen door schermen en andere afleidingen te vermijden. Niet vanwege het blauwe licht, maar om de geest tot rust te brengen.

Lees meer over hoe je je slaap kunt verbeteren met de juiste matrassen en ontdek de voordelen van een boxspring.

Blauw licht en slaap: is het werkelijk zorgwekkend?

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.