Slapeloosheid en slaap-apps: een complexe relatie

door | aug 8, 2024 | Slapen

Slapeloosheid en slaap-apps: een complexe relatie

Slapeloosheid en slaap-apps: een complexe relatie. In de afgelopen jaren zijn slaap-apps steeds populairder geworden als hulpmiddelen voor het verbeteren van de slaapkwaliteit. Maar kunnen deze technologieën werkelijk bijdragen aan een betere nachtrust, of veroorzaken ze juist slapeloosheid en stress?

De impact van slaap-apps op slapeloosheid

Dr. Guy leschziner, een vooraanstaand neuroloog gespecialiseerd in slaapstoornissen, heeft zijn zorgen geuit over de invloed van slaap-apps op slapeloosheid. Tijdens het cheltenham wetenschapsfestival sprak hij over hoe deze apps gebruikers kunnen obsessief maken over hun slaapgewoonten, wat leidt tot verhoogde stress en slapeloosheid. Veel patiënten die hij ziet, vertrouwen op gegevens van hun slaap-apps, ondanks dat deze vaak niet klinisch gevalideerd zijn. Deze apps bieden vaak een vertekend beeld van de slaapkwaliteit, wat de problematiek rondom slapeloosheid alleen maar kan verergeren.

Zijn slaap-apps werkelijk nuttig?

Hoewel slaap-apps een lucratieve industrie vormen, blijven experts sceptisch over hun effectiviteit bij het behandelen van slapeloosheid. In plaats van te vertrouwen op deze technologieën, benadrukt leschziner dat zelfreflectie belangrijker is: als je elke ochtend vermoeid wakker wordt, weet je al dat er een probleem is zonder dat een app je dat vertelt.

Alternatieve benaderingen voor slapeloosheid

Toch zijn niet alle apps zonder waarde. Er zijn toepassingen voor cognitieve gedragstherapie (cbt) die bewezen effectief zijn in het bestrijden van slapeloosheid. Daarnaast benadrukt slaappsycholoog stephanie romiszewski het belang van een ontspannen benadering van cafeïneconsumptie en blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan. Er zijn genetische factoren die bepalen hoe je lichaam op cafeïne en blauw licht reageert, wat betekent dat de impact hiervan op slaap kan variëren.

Het brede effect van technologie op slaap

De drang om onze slaap te meten is onderdeel van een bredere trend waarin technologie wordt gebruikt om verschillende aspecten van ons leven bij te houden, van fysieke activiteit tot sociale interacties. Echter, zoals leschziner aangeeft, kan deze focus op monitoring de kwaliteit van de slaap verslechteren in plaats van verbeteren. Het najagen van perfecte slaap kan juist leiden tot meer slapeloosheid.

Lees meer over hoe je een goede nachtrust kunt krijgen zonder afhankelijk te zijn van technologie op de matrassen pagina. Ontdek ook onze boxspring keuzes voor optimaal comfort.

Slapeloosheid en slaap-apps: een complexe relatie

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.