Mythes over slaap: Wat is waar en wat niet?

door | aug 5, 2024 | Nachtrust

Mythes over slaap: Wat is waar en wat niet?

Mythes over slaap. Slaap is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven, maar er bestaan veel mythes over. Hoewel we allemaal slapen, weten we verrassend weinig over dit onderwerp. Veel mythes over slaap worden nog steeds voor waar aangenomen. In deze tekst zetten we een aantal van deze misverstanden recht en ontkrachten we enkele hardnekkige mythes.

Kan een ochtendmens een avondmens worden?

Een van de meest voorkomende mythes is dat u uw slaapritme kunt aanpassen en van een ochtendmens een avondmens kunt worden, of andersom. De realiteit is echter dat dit grotendeels door uw biologische klok wordt bepaald. Onderzoek toont aan dat de lichaamsklok enigszins kan worden bijgesteld, maar er zijn duidelijke grenzen. Het is voor velen vrijwel onmogelijk om volledig van type te veranderen. Dit is een van de vele mythes die hardnekkig blijven bestaan.

Is zeven uur slaap echt voldoende of is het een mythe?

Een andere veelvoorkomende mythe is dat zeven uur slaap voldoende zou zijn voor een goede nachtrust. Volgens slaapexpert Matthew Walker is dit echter niet altijd het geval. Veel mensen menen dat ze met slechts vijf of zes uur slaap goed kunnen functioneren, maar uit onderzoek blijkt dat dit ten koste gaat van prestaties en concentratie. Het idee dat zeven uur slaap altijd genoeg is, is een van de vele mythes die rondgaan, maar de werkelijkheid is dat de meeste mensen meer slaap nodig hebben.

Snurken: Onschuldig of gevaarlijk?

Snurken wordt vaak gezien als een onschuldige kwaal, maar dit is een van de mythes die gevaarlijk kunnen zijn. Snurken kan namelijk wijzen op onderliggende gezondheidsproblemen, zoals slaapapneu. Deze aandoening vergroot het risico op hartproblemen en andere ernstige complicaties. Als u regelmatig snurkt, is het verstandig om een arts te raadplegen, aangezien dit een van de mythes is die uw gezondheid kunnen schaden.

Verloren slaap inhalen in het weekend?

Het idee dat u verloren slaap in het weekend kunt inhalen, is een veelgehoorde mythe. Helaas werkt dit niet zoals gedacht. Volgens chronobioloog Till Roenneberg verstoort dit juist uw biologische klok en kan het op lange termijn problemen veroorzaken. Dit is weer een van die mythes die mensen vaak geloven, maar die uiteindelijk schadelijk kunnen zijn voor uw slaapritme. Het is beter om een consistent slaapschema aan te houden, zelfs in het weekend.

Hoe harder het matras, hoe beter?

Een andere wijdverspreide mythe is dat een hard matras altijd beter zou zijn. De juiste matrasstevigheid is echter afhankelijk van uw gewicht, lengte, en persoonlijke voorkeur. Een te hard matras kan oncomfortabel zijn voor lichtere mensen, terwijl zwaardere mensen mogelijk meer steun nodig hebben. Een goed matras is afgestemd op uw specifieke behoeften en zorgt voor de juiste ondersteuning. Dit toont aan dat ook hier mythes geen stand houden.

Bekijk ook ons aanbod aan boxsprings voor optimaal comfort en een goede nachtrust.

Slaap mythes

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

40% korting tijdens HERFST gekte 2024!!

Het begin van de herfst wordt bij ErkendMatras®️ met grote kortingen ingeluid. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 22 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele Jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.