Een luchtbed lijkt op het eerste gezicht een simpele aankoop. Zeker omdat het vaak maar tijdelijk wordt gebruikt, is de verleiding groot om vooral op de prijs te letten. Toch kan goedkoop in dit geval snel duurkoop betekenen. Een luchtbed dat snel lek raakt of onvoldoende comfort biedt, is niet alleen frustrerend, maar ook zonde van het geld en kan zorgen voor rugklachten en andere pijntjes. Waar moet u dan wél op letten? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
1. De juiste maat
Het formaat van het luchtbed bepaalt in grote mate het gebruiksgemak. Gaat u kamperen en heeft u beperkte ruimte in uw tent? Dan is een compact 1-persoons luchtbed van 80 of 90 centimeter breed vaak voldoende. In een logeerkamer of als u met z’n tweeën slaapt, is een 2-persoons luchtbed van 140 tot 180 centimeter breed geschikter. Meet vooraf de beschikbare ruimte op en houd rekening met loopruimte en andere spullen. De maat is ook handig om te weten als u een topper bovenop het luchtbed wilt leggen voor meer comfort, gelukkig zijn toppers verkrijgbaar in zowel eenpersoons- als tweepersoonsmaten, bijvoorbeeld 140 bij 200 centimeter.
2. Het materiaal
De meeste luchtbedden worden tegenwoordig van PVC gemaakt, een kunststof die flexibel maar stevig is. Let op de dikte van het materiaal: hoe dikker, hoe duurzamer. Er zijn ook luchtbedden met een zachte, gevlokte bovenkant voor extra comfort. Andere materialen zoals TPU, rubber of canvas kunnen ook gebruikt worden en verschillen in gewicht, duurzaamheid en gevoel.
3. Dikte van het luchtbed
Een luchtbed met een dikte van minstens 20 centimeter voorkomt dat u tijdens de nacht op de grond ligt en last krijgt van rugklachten. Vooral bij gebruik op een harde ondergrond – zoals een tentvloer – is dit belangrijk. Voor festivals of reizen waarbij gewicht en formaat cruciaal zijn, kan een iets dunner model (15–20 centimeter) praktischer zijn.
4. Maximale belasting
Controleer of het luchtbed het gewicht van de gebruiker(s) aankan. Sommige luchtbedden kunnen slechts 80 kilogram dragen, terwijl andere geschikt zijn tot 300 kilogram. Het maximale draagvermogen vindt u meestal terug in de productspecificaties. Let hier vooral op bij 2-persoons modellen.
5. Garantie
De meeste luchtbedden worden geleverd met 2 jaar garantie. Sommige merken bieden zelfs 3 tot 5 jaar. Een langere garantietermijn wijst vaak op vertrouwen in de kwaliteit van het product.
6. Luchtbedpomp: elektrisch of handmatig?
Elektrische pompen zijn handig, maar vereisen stroom – iets om rekening mee te houden bij festivals of kamperen in het wild. In dat geval is een handmatige pomp of een model met ingebouwde, oplaadbare pomp handiger. Een luchtbed met ingebouwde pomp is praktisch en snel op te blazen.
Door goed te letten op bovenstaande punten, voorkomt u teleurstellingen en kiest u een luchtbed dat past bij uw gebruikssituatie – of dat nu kamperen, logeren of een festivalbezoek is.
