Verschil lattenbodem en schotelbodem

door | sep 5, 2024 | Overig

Bij de keuze voor een bedbodem is het belangrijk om te weten welke opties er zijn en wat de verschillen zijn. In dit artikel bespreken we het verschil tussen een lattenbodem en een schotelbodem en de eigenschappen van beide systemen. Zo kunt u bepalen welke bedbodem het beste bij uw slaapwensen past.

Op zoek naar het juiste matras voor bij de gekozen bedbodem? Lees hier onze tips.

Wat is een lattenbodem?

Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met flexibele latten die over de breedte van het frame zijn geplaatst. De betere lattenbodems zijn in het midden verstelbaar qua stevigheid en hebben zones die gericht zijn op specifieke delen van het lichaam, zoals de schouders en heupen. Dit type bedbodem biedt een goede ondersteuning en kan de levensduur van het matras verlengen.

Een goede lattenbodem is relatief flexibel en vormt zich naar de contouren van uw lichaam, wat bijdraagt aan het ligcomfort. De ventilatie van een lattenbodem is over het algemeen ook goed, doordat er voldoende ruimte tussen de latten is voor luchtcirculatie. Let echter wel op: niet alle lattenbodems zijn geschikt voor pocketveer matrassen. Hiervoor is een bodem met minstens 42 latten nodig, zodat elk deel van het matras voldoende tegendruk krijgt.

Een kwalitatief minder goede lattenbodem kan echter stug aanvoelen. Bijvoorbeeld de rol-lattenbodem, waarbij de latten direct op het frame zijn gemonteerd. Dit systeem biedt weinig vering en dus ook minder comfort.

Wat is een schotelbodem?

Een schotelbodem onderscheidt zich door de gelijkmatige drukverdeling en de mogelijkheid om de stevigheid per schotel in te stellen. Het systeem bestaat uit een houten frame waarop flexibele kunststof schoteltjes zijn geplaatst. Deze schoteltjes kunnen niet alleen naar beneden gedrukt worden, maar ook in verschillende richtingen bewegen, wat zorgt voor optimale ondersteuning en comfort. Hoe meer schoteltjes de schotelbodem heeft, hoe beter het gewicht verdeeld wordt over het bed. Hierdoor biedt de schotelbodem een meer egale tegendruk dan een lattenbodem.

Daarnaast biedt een schotelbodem de mogelijkheid om specifieke zones aan te passen. Heeft u bijvoorbeeld last van uw schouders of heupen, dan kunt u de schotels in die gebieden zachter instellen. Dit maakt de schotelbodem zeer geschikt voor mensen met fysieke klachten.

Schotelbodems staan ook bekend om hun stevige constructie. Ze kunnen gewichten tot 150 kg dragen, waardoor ze tot de sterkste bedbodems behoren, na de ijzeren spiraalbodem. Verder zorgen de kunststof schoteltjes voor goede ventilatie en gaan ze lang mee. Een schotelbodem kan worden gebruikt bij alle type matrassen en is zowel in een vlakke als elektrische verstelbare uitvoering verkrijgbaar.

Verschil tussen een lattenbodem en schotelbodem

Het verschil tussen een lattenbodem en een schotelbodem zit voornamelijk in de ondersteuning en instelbaarheid. Een schotelbodem biedt een meer egale tegendruk en is instelbaar qua hardheid, terwijl een lattenbodem meer afhankelijk is van het aantal latten voor de ondersteuning. Bovendien kan een schotelbodem meer gewicht aan en volgt het de contouren van het lichaam beter dan een lattenbodem. Beide bodems hebben hun eigen voordelen, maar een schotelbodem biedt over het algemeen meer flexibiliteit en comfort, vooral voor mensen met specifieke lichamelijke behoeften. Welke optie u ook kiest, het is belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren en slaapbehoeften.

Lees ook ons artikel over het verschil tussen een waterbed en traagschuim matras.

Lattenbodem op grijs bed

Waarop letten bij een nieuw bed kopen?

Een nieuw bed kopen is een belangrijke investering in uw gezondheid en welzijn. Het kiezen van het juiste bed vraagt om aandacht voor verschillende aspecten, zoals lengte, stevigheid, en persoonlijke behoeften zoals allergieën en fysieke klachten. In dit artikel...

De veelzijdigheid van een ledikant of bedombouw

Wanneer u uw slaapkamer wilt inrichten, biedt een ledikant of bedombouw een geweldige manier om stijl en functionaliteit te combineren. Ledikanten en bedombouwen zijn verkrijgbaar in vele uitvoeringen en kleuren, wat u de mogelijkheid geeft om uw slaapkamer precies zo...

Belang van een hoofdbord of achterwand

Een hoofdbord, ook wel een achterwand genoemd, is een essentieel onderdeel van uw bed dat vaak over het hoofd wordt gezien. Dit element plaatst u achter uw bed, waardoor uw kussen niet meer direct tegen de muur ligt. Het biedt niet alleen extra comfort, maar maakt het...

UITVERKOOP Finale van 2024!

Het einde van de uitverkoop bij ErkendMatras®️ nadert. Op al onze speciaal voor u gepersonaliseerde matrassen, toppers en boxsprings krijgt u nu tot en met zondag 15 september 2024 de hoogste EXTRA KORTING van dit gehele jaar!

120 nachten gratis proefslapen

Omdat wij meer dan overtuigd zijn van het slaapcomfort van ErkendMatras®, wat natuurlijk geheel op uw persoonlijke lichaamsbouw is afgestemd en daarom onmogelijk beter kan zijn op een ander matras, verlenen wij u een proefslaapgarantie van 120 nachten. Als u niet voor honderd procent tevreden bent, laat ons dit dan binnen deze 120 nachten weten, waarna u het matras vervolgens terug kunt sturen en het volledige aankoopbedrag retour krijgt.

Wel vragen we u het op maat van uw lichaamsbouw geproduceerde ErkendMatras® een eerlijke kans te geven door het matras minimaal 30 dagen uit te proberen. Afhankelijk van het matras wat u hiervoor gewend bent heeft uw lichaam de tijd nodig om aan een nieuw matras te wennen.