Onderzoek naar anti-decubitusmatrassen
Effectiviteit van anti-decubitusmatrassen onderzocht
Onderzoek naar anti-decubitusmatrassen. In een recent artikel in The Lancet werd een onderzoek besproken naar de Comfortex DeCube matras van ComforMed Europe +B.V. Deze matras wordt geroemd om zijn preventieve werking tegen decubitus, vanwege het vermogen om kubusvormige gebieden onder kwetsbare lichaamsdelen te verwijderen en het lichaamsgewicht gelijkmatiger te verdelen. Uit een ander onderzoek bleek dat de DeCube-matras een aanzienlijk voordeel heeft ten opzichte van een standaard ziekenhuismatras.
Vergelijking met standaard ziekenhuismatrassen
Bij 44 ouderen met een heupfractuur die geopereerd moesten worden, werd de DeCube matras vergeleken met een standaard ziekenhuismatras. Na een week bleek dat 25% van de DeCube-groep decubitus ontwikkelde, tegenover 64% in de controlegroep. Na twee weken waren deze percentages respectievelijk 24% en 68%. Hoewel het onderzoek een positief effect van de DeCube matras liet zien, werd er ook opgemerkt dat verder onderzoek nodig is om conclusies te trekken over andere anti-decubitusmatrassen.
Ontdek de voordelen van een goede slaapomgeving
Kritische beschouwing en de noodzaak van verder onderzoek
Hoewel het onderzoek methodologisch sterk was, rijzen er ethische vragen over de vergelijking van een speciaal anti-decubitusmatras met een standaardmatras. Bovendien blijkt uit ander onderzoek dat de percentages decubitus bij gebruik van standaardmatrassen in Nederland veel lager liggen. Bijvoorbeeld, in het Academisch Ziekenhuis Utrecht werd in 1984 een decubituspercentage van 11% gerapporteerd, dat na invoering van consensusnormen in 1988 daalde naar 6,3%.
Het is duidelijk dat decubitus een groot probleem vormt in de gezondheidszorg, vooral nu de bevolking vergrijst. Daarom is gedegen onderzoek naar de effectiviteit van verschillende matrassen essentieel. Het is aan te raden om de resultaten van verdere onderzoeken af te wachten voordat er conclusies worden getrokken over de massale aanschaf van een specifiek matras zoals de DeCube.
Drukverlagende eigenschappen van traagschuim
Daarnaast tonen metingen met een ‘Oxford pressure monitor’ aan dat de meeste schuimmatrassen, inclusief de DeCube, een drukreductie van ongeveer 30% kunnen bereiken. Dit vermindert de kans op decubitus aanzienlijk. Echter, het verwijderen van kubussen onder bepaalde lichaamsdelen kan leiden tot verhoogde druk op de randen, een aspect dat verder onderzocht moet worden om de klinische relevantie te bepalen.
Decubituspreventie blijft een belangrijk thema in de gezondheidszorg, en het ontwikkelen van effectieve oplossingen, zoals anti-decubitusmatrassen, is cruciaal. Het is echter belangrijk om deze oplossingen grondig te onderzoeken en te beoordelen op verschillende criteria voordat ze breed worden geïmplementeerd.