Innovatieve matrasrecycling in Nederland
Duurzame matrasrecyclingoplossingen in de matrassenindustrie
Innovatieve matrasrecycling in Nederland. In Nederland hebben vijf toonaangevende matrasproducenten, waaronder beter bed, Wiss Sense, ikea, Hilding anders, en auping, samen de stichting matras recycling Nederland (mrn) opgericht. Zij zetten zich actief in voor volledige matrasrecycling, waarbij zij alle oude en afgedankte matrassen in Nederland recyclen. Matrasrecycling vormt een belangrijke stap naar duurzaamheid. Producenten betalen namelijk een afvalbeheerbijdrage voor de matrassen die zij op de markt brengen. Het doel is om in 2028 jaarlijks 75 procent van alle afgedankte matrassen te recyclen.
De positieve impact van matrasrecycling
Jaarlijks belanden er in Nederland 1,6 miljoen matrassen bij het afval. Momenteel verbranden we de meeste van deze matrassen, wat niet alleen schadelijk is voor het milieu, maar ook leidt tot verlies van waardevolle grondstoffen. Door matrasrecycling kunnen we deze negatieve effecten tegengaan. Hierdoor heeft matrasrecycling een positieve impact op zowel het milieu als de economie. Bekijk onze matrassen pagina voor meer informatie.
Actieve rol van stichting mrn in duurzame matrasrecycling
De stichting mrn, onderdeel van koninklijke cbm, de branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie, beheert de inzameling van de afvalbeheerbijdragen. Ze gebruiken deze bijdragen om de recyclekosten van milieustraten en retailers te vergoeden. Mrn zorgt ervoor dat we tegen 2028 minstens 75 procent van alle afgedankte matrassen in Nederland recyclen.
Samenwerking binnen de matrasketen voor duurzame matrasrecycling
Alle schakels in de matrasketen werken samen aan het matrasrecyclingproces:
- Producenten betalen een afvalbeheerbijdrage voor de matrassen die zij op de markt brengen, wat matrasrecycling stimuleert.
- Retailers nemen bij de verkoop van nieuwe matrassen de afgedankte matrassen in ontvangst en ontvangen compensatie van mrn voor hun bijdrage aan matrasrecycling.
- Afvalinzamelaars verzamelen matrassen en krijgen hiervoor compensatie van mrn om matrasrecycling te bevorderen.
- Recyclingbedrijven in Nederland verwerken ingezamelde matrassen tot nieuwe materialen en producten, een essentieel onderdeel van matrasrecycling.
Dankzij deze samenwerking dragen alle betrokkenen bij aan de circulaire economie binnen de matrassenindustrie. Lees meer over onze keuze van boxsprings.
De toekomst van circulaire matrasrecycling
Mrn streeft naar een volledig circulaire matrassenindustrie, waarbij verspilling van waardevolle grondstoffen tot het verleden behoort. Dankzij matrasrecycling maken we een duurzame toekomst mogelijk. Matrasrecycling speelt daarbij een cruciale rol in de overgang naar een milieuvriendelijke aanpak binnen de matrassenindustrie.