De Europese Commissie kende in 2019 zes miljoen euro aan subsidies toe aan Recticel. Dit is een Belgisch bedrijf dat zich richt op innovatieve matrasrecycling methoden voor matrassen. Dit initiatief wordt samen met de universiteiten van Gent en Leuven en het chemiebedrijf Covestro uitgevoerd. Het is bedoeld om de basisgrondstoffen uit oude matrassen te recyclen. Het belang van dit project, genaamd PUResmart, is groot. Jaarlijks alleen al worden in Nederland ongeveer 1,7 miljoen matrassen weggegooid en verbrand.
De uitdaging van matrasrecycling
Recticel is een van de grootste producenten en verwerkers van polyurethaan. Dit materiaal vindt u in matrassen vanwege zijn duurzaamheid en comfort. Polyurethaan is een thermo-hardende kunststof die in verschillende stevigheden wordt geproduceerd. Hierdoor heeft het een lange levensduur en is het minder gevoelig is voor kuilvorming. Echter, het recyclen van dit materiaal is complex omdat omsmelten voor hergebruik niet eenvoudig kan.
Het innovatieve chemisch proces van matrasrecycling
Het innovatieve aspect van dit project ligt in de ontwikkeling van een chemisch proces door Recticel om polyurethaan op te breken in zijn oorspronkelijke bestanddelen. Hierdoor komen nieuwe producten voort uit oude matrassen, wat de afvalberg aanzienlijk kan verkleinen. Dit proces is een belangrijke doorbraak in de zoektocht naar duurzame oplossingen voor matrasafval. Momenteel eindigt dit voornamelijk in verbranding, met alle negatieve milieueffecten van dien.
Nieuwe standaarden in matrasrecycling technologie
De samenwerking tussen Recticel, de universiteiten van Gent en Leuven, en Covestro vormt de kern van dit project. Door academische kennis en industriële ervaring te combineren, zet het PUResmart-project nieuwe standaarden in voor matrasrecycling technologie. Dit project betrekt een looptijd van vier jaar, beginnend in 2019, en belooft aanzienlijke vooruitgang te boeken in de circulaire economie.
Belang van Europese subsidies voor matrasrecycling
De toekenning van zes miljoen euro aan Europese subsidies benadrukt het belang dat de Europese Commissie hecht aan innovatieve matrasrecycling oplossingen. Ten eerste is dit project cruciaal voor het verminderen van afval, maar ten tweede ook voor het creëren van een duurzame markt voor secundaire grondstoffen.
Om een succesvolle regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) op te zetten, is inzicht nodig in de gehele levenscyclus van matrassen. Dit omvat wie waar hoeveel matrassen koopt en weggooit, waar deze van zijn gemaakt, en wat de mogelijkheden en kosten zijn voor recyclers.
Het PUResmart-project van Recticel is een veelbelovend initiatief dat een grote stap voorwaarts betekent in de duurzame verwerking van matrassen en topmatrassen. Door het ontwikkelen van geavanceerde matrasrecycling methoden worden oude matrassen omgezet in waardevolle nieuwe producten, wat zowel economische als ecologische voordelen biedt. De steun van de Europese Commissie benadrukt de urgentie en relevantie van dergelijke projecten in de strijd tegen afval en voor het bevorderen van een circulaire economie. Door inzicht te krijgen in de volledige matras-stroom en de samenwerking tussen industrie en academische wereld te versterken, leidt deze innovatie mogelijk tot een meer duurzame toekomst.