Traagschuim-matrassen ā ook wel bekend als memory foam of visco-elastisch schuim ā zijn gemaakt van een warmtegevoelig materiaal dat zich vormt naar uw lichaamscontouren. Onder invloed van uw lichaamswarmte wordt het schuim zachter en past het zich nauwkeurig aan, wat zorgt voor een drukverlagend effect.
Hoe werkt traagschuim?
Wanneer u op een traagschuim-matras gaat liggen, zakt uw lichaam langzaam in het schuim. De drukpunten, zoals schouders, heupen en bekken, krijgen extra ruimte doordat het schuim zich hieraan aanpast. Hierdoor ontstaat er minder spanning op deze plekken, wat de bloedsomloop ten goede komt. Zodra u opstaat, keert het schuim langzaam terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
Medisch gebruik en ergonomische voordelen
Vanwege de drukverlagende eigenschappen wordt traagschuim veel gebruikt in ziekenhuizen, onder andere om doorligplekken te voorkomen. Ook bij rug- of gewrichtsklachten biedt een traagschuimmatras uitkomst. Dankzij de hoge puntelasticiteit ondersteunt het matras het lichaam precies daar waar nodig is, zonder omliggende zones te verstoren.
Opbouw van traagschuim-matrassen
Een traagschuim-matras, of het nu gaat om een eenpersoonsmatras van 80 bij 190 centimeter of een tweepersoons kingsize matras, is zelden volledig van traagschuim gemaakt. Meestal bestaat het uit meerdere lagen. De bovenlaag is van traagschuim, terwijl de onderlagen bestaan uit koudschuim, comfortschuim of pocketveren. Deze combinatie zorgt voor extra ondersteuning, stabiliteit en een langere levensduur.
Warm en comfortabel
Veel mensen ervaren slapen op traagschuim als zeer comfortabel. Het matras voelt zacht en omsluitend aan. Doordat het schuim zich vormt naar het lichaam, ervaart u een soort āgewichtloosā gevoel. Ook houdt traagschuim warmte vast, wat prettig is voor slapers die het snel koud hebben.
Levensduur en materiaalkeuze
De levensduur van een traagschuim-matras hangt af van de dichtheid van het schuim. Hoe hoger de dichtheid (uitgedrukt in kg/m³), hoe langer het matras doorgaans meegaat. Let ook op de gebruikte onderlagen: koudschuim of pocketveren bieden extra ondersteuning, zeker voor zwaardere slapers.
Traagschuim versus koudschuim
In vergelijking met koudschuim vormt traagschuim zich beter naar het lichaam, maar koudschuim biedt meer veerkracht en ventilatie. Beide materialen hebben hun voor- en nadelen, en de juiste keuze hangt af van uw slaaphouding, lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur.
Lees hier ook wat het verschil is tussen traagschuim en een waterbed.