In verpleeghuizen speelt het voorkomen van doorligwonden een cruciale rol in de zorg voor bewoners. Traditioneel gezien moeten patiënten namelijk om de twee uur worden gekeerd om doorligwonden te voorkomen. Deze regel is immers al meer dan 50 jaar de norm. Omdat oudere matrassen vaak voor meer overdruk zorgen, kan dit de doorbloeding afknellen. Echter, dankzij de introductie van traagschuim matrassen wordt deze zware routine echter aanzienlijk verlicht.
Lees hier meer over risico’s van slapen op een oud matras.
De rol van traagschuim matrassen in verpleeghuizen
Traagschuim matrassen zijn speciaal ontworpen om zich aan te passen aan de vorm van het lichaam. Hierdoor verdelen ze de druk gelijkmatiger en verminderen ze dus de kans op doorligwonden aanzienlijk. Uit recent onderzoek, dat werd gefinancierd door het Amerikaanse National Institutes of Health, blijkt dat bewoners van verpleeghuizen die slapen op traagschuim matrassen minder vaak hoeven te worden gekeerd.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in 29 verschillende verpleeghuizen in de Verenigde Staten en Canada, omvatte 960 bewoners die een hoog risico hadden op het ontwikkelen van doorligwonden. De deelnemers werden willekeurig ingedeeld in groepen die om de twee, drie of vier uur werden gekeerd. Na drie weken bleek dat geen van de bewoners ernstige doorligwonden had ontwikkeld, ongeacht de frequentie van het keren.
Minder keren dankzij traagschuim matrassen
De bevindingen van dit onderzoek hebben belangrijke implicaties voor de zorg in verpleeghuizen. “We zijn zeer geïnteresseerd in het voorkomen van decubitus, een ernstig gezondheidsprobleem,” aldus Nancy Bergstrom, decaan aan de Universiteit van Texas Health Science Center in Houston. “Op dit moment worden bewoners vaak om de twee uur gekeerd, wat hun slaap en uiteindelijk hun kwaliteit van leven negatief beïnvloedt. Traagschuim matrassen bieden een oplossing die het keren minder frequent maakt, waardoor de nachtrust en het welzijn van de bewoners aanzienlijk kunnen verbeteren.”
Bovendien, is dit niet alleen goed nieuws voor de bewoners, maar ook voor het verplegend personeel. De tijd die vrijkomt doordat patiënten minder vaak hoeven te worden gekeerd, wordt besteed aan andere belangrijke zorgactiviteiten, zoals voeding, mobiliteit en het opbouwen van betere relaties met de bewoners. Dit voordeel wordt benadrukt door Susan Horn, co-leider van het onderzoek en verbonden aan het Instituut voor Klinische Resultaten Onderzoek: “Het gebruik van traagschuim matrassen vermindert de noodzaak om bewoners om de twee uur te draaien, wat leidt tot een efficiëntere zorgverlening en een betere kwaliteit van leven voor de bewoners.”
In conclusie, het gebruik van traagschuim matrassen in verpleeghuizen is een veelbelovende stap vooruit in de zorg voor kwetsbare bewoners. Dit komt doordat het niet alleen de kans op doorligwonden vermindert, maar daarnaast verbetert het ook algehele welzijn en levenskwaliteit.
Lees hier ons artikel over het juiste matras bij reumatische klachten.